Waar ondernemers zich normaliter focussen op het behalen van meer omzet en groei, stond 2020 in het teken van het hoofd boven water houden. Puttend uit veerkracht en flexibiliteit hebben toch veel bedrijven zich door de crisis heen geslagen, omdat ze genoodzaakt waren zichzelf opnieuw uit te vinden. Om succesvol hierop voort te borduren, is het van belang om een aantal structurele zaken eens goed onder de loep te nemen. Zo kun je door rekening te houden met deze 5 tips ook jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen.

1. (Her)structureer de backoffice

Wil je meer tijd en energie hebben voor zaken die er écht toe doen en je bedrijf vooruithelpen? Pak dan eerst de backoffice grondig aan. De noodzaak hiertoe is met name groot wanneer je je administratie nog veel handmatig werk vergt doordat je zonder bank-, factuur en belastingdienst koppelingen werkt. Naast dat dit niet erg overzichtelijk is, kost het ook onnodig veel tijd. Kies daarom voor een online boekhoudprogramma, zoals Exact, AFAS of MoneyBird. Met deze programma’s kun je gemakkelijk:

  • Je administratie bijwerken d.m.v. automatische factuurherkenning
  • Je bank bijwerken met een koppeling
  • Kassa’s koppelen
  • Betalingen verrichten
  • Makkelijk debiteurenbeheer doen
  • Roosters maken, etc.

De prijs van een dergelijk programma hangt in veel gevallen af van het gewenste aantal functies en het aantal te versturen facturen. Deze kosten zijn achter gemakkelijk weg te strepen, wanneer je kijkt naar de tijd die je ermee bespaart. Waar je normaal misschien 1 tot 2 volle dagen per week kwijt bent aan de administratie, zorgen online boekhoudprogramma’s ervoor dat je in een halve dag klaar kunt zijn.

Naast een flinke tijdsbesparing zorgen dergelijke programma’s ook voor overzicht en duidelijkheid. Zo hoef je niet meer te controleren of die ene factuur al betaald is en zie je in één oogopslag wat je rendement is. Benieuwd welk boekhoudprogramma het beste bij jouw bedrijf past? Vraag aan je accountant met welke programma’s hij of zij bekend is en hoe alle mogelijkheden van dit pakket optimaal kunnen worden benut. Besteed je je administratie liever niet uit? Vraag dan eens aan een ondernemer in jouw branche waar zij mee werken.

Naast je boekhouding zijn er tegenwoordig veel apps en programma’s om je basisproces te automatiseren. Het kost tijd om hier in te duiken, maar dat levert in de toekomst altijd meervoudige tijdswinst op.

2. Scherp je assortiment aan

Vooral wanneer je al langere tijd dezelfde producten verkoopt of diensten aanbiedt, is het verstandig om te kijken of deze nog wel voldoen aan de wensen van de klant. Wellicht is er een nieuwe behoefte ontstaan, waarvan je nog niet op de hoogte bent. Ook kan het zo zijn dat door een toenemende vraag of het wegvallen van concurrentie je misschien wel een hogere prijs kunt vragen dan een aantal jaar geleden. Zo’n 20% van je artikelen levert jou 80% van je rendement op. Hoog tijd dus om te kijken welke artikelen je kunt wisselen om je rendement te verhogen.

Met een uitgebreide analyse van de trends en (verkoop)data kun jij slimme keuzes maken in je assortiment. Hiermee zorg je ervoor dat jouw aanbod weer perfect aansluit op de vraag van de markt.

Benieuwd hoe een dergelijke analyse eruitziet? Vraag het Kars!

3. Van multichannel naar omnichannel

Online heeft de afgelopen jaren een flinke boost gekregen en steeds meer ondernemers plukken hier de vruchten van. Zorgen dat klanten zowel online als offline bij jou kunnen afnemen is tegenwoordig de norm. Maar online aanbieden is één, actief online verkopen heeft meer om handen. Waar eerst af en toe een Facebookberichtje werd geplaatst, erkennen steeds meer marketeers het belang van een omnichannel strategie. Hierbij zijn alle uitingen (zowel online als offline) van alle kanalen op elkaar afgestemd om elkaar te versterken om de aandacht te trekken van de (toekomstige) klant en deze te laten converteren.

Hoewel marketeers nog wel eens van mening verschillen hoe dit proces zo optimaal mogelijk ingericht kan worden, zijn ze het over één ding eens: de combinatie van zowel de offline als online wereld heeft de toekomst. Ben jij in beide dimensies al goed vertegenwoordigd? Zowel offline als online zichtbaarheid vormt de kern bij een succesvolle (marketing)strategie.  Ook het analyseren van gegevens en automatisering zijn hierbij belangrijke aspecten.

4. Create a winning team

Misschien wel het meest essentiële onderdeel van je bedrijf: je medewerkers. Zonder hen ben je namelijk nergens. Om jouw toekomstvisie te verwezenlijken heb je een goed geolied team nodig dat over de juiste vaardigheden beschikt en ook bereid is om zij aan zij te werken.

Een review van jouw team samen met een actiegericht plan op aannamebeleid, scholing en training stoomt jouw organisatie klaar voor de toekomst. Een ander punt dat hierbij ook ter sprake komt is het organogram: de functies en communicatielijnen binnen jouw organisatie. Is deze nog in lijn met je doelen of wil je bepaalde zaken misschien liever delegeren of zelfs uitbesteden?

5. Wat is het doel van je organisatie?

Kun je deze vraag direct beantwoorden? Veel ondernemers hebben hun antwoord wel paraat als deze vraag voorbijkomt, maar hun medewerkers niet altijd. Wanneer aan de gemiddelde werknemer gevraagd wordt wat de missie en visie van het bedrijf is, worden angstvallig vaak de schouders opgehaald.

Is dit een herkenbare situatie of vind je het lastig om deze vraag helder te beantwoorden? Dan is het eerst goed om na te gaan waarom je het bedrijf ook alweer gestart bent, waar ‘de stip’ zich op de horizon bevindt en hoe je daar ook alweer van plan was om te komen. Praat hierover met je team, creëer consensus en zorg dat het doel van de organisatie leeft. Maak het concreet door SMART-geformuleerde actiepunten op papier te zetten en plan vervolgens sessies in om zowel de voortgang te monitoren als bij te kunnen sturen. Samen een duidelijk doel voor ogen hebben en de weg ernaartoe vormt de basis om op een gezonde manier te kunnen groeien.

Repareer het dak als de zon schijnt

Ook wanneer de noodzaak nu niet groot lijkt om met deze punten aan de slag te gaan, is het van belang je hierop te focussen als je je bedrijf op een gezonde manier wilt laten groeien. Door met deze zaken aan de slag te gaan, creëer je namelijk een solide fundering, waarop je oneindig door kunt bouwen. Hou hierbij wel in het achterhoofd dat je niet alle stappen tegelijk hoeft te zetten en elke stap er één vooruit is.